sábado, 7 de julio de 2012

07/07/2012 Diada del Pla de la Seu a Tarragona. Els verds s’anoten el 3 de 9 amb folre 200 descarregat a Tarragona


Bona actuació de dissabte tarda al Pla de la Seu de Tarragona. Per tercera temporada consecutiva, els Xiquets de Tarragona han convocat una diada castellera en un dels racons històrics i més bonics de la ciutat. Enguany, els matalassers han convidat als Castellers de Vilafranca, disposats a plantar els dos castells bàsics de nou i la Colla Jove dels Castellers de Sitges, amb l’objectiu de portar castells de set i mig.

Han obert la diada, els amfitrions, els Xiquets de Tarragona. Els de Roger Peiró venien amb la intenció de repetir la mateixa actuació del dia de Sant Joan, això si amb la condició que els tres castells quedessin descarregats. D’entrada, han plantat un 4 de 8 de bones mides, potser una mica desquadrat a nivell de terços i quarts, però que no ha patit massa angúnies per poder-se completar. El setè descarregat de la temporada pels del carrer de Santa Anna i el vuitè, si sumem el que van carregar el dia de Sant Joan. A la segona ronda, arribaria la seva construcció més important de la jornada en format de 2 de 8 amb folre. El castell s’ha descarregat amb més facilitat que el primer aconseguit el passat 24 de juny, ja que només els terços i el folre han hagut de treballar més fort en el moment de la sortida del pom de dalt. El segon descarregat aquesta temporada i els matalassers que superen l’estadística de la temporada passada amb aquesta construcció, ja que només van poder-lo bastir en una única ocasió. Han tancat la millor diada del que portem d’any amb un rodó 3 de 8 i que han pogut assolir sense problemes. S’han acomiadat de plaça amb dos pilars de cinc simultanis.

I ara els Xiquets de Tarragona, tenen la vista posada a la Diada de les Cultures d’Altafulla del proper diumenge, on volen provar el primer 5 de 8. De fet, la catedral era també un dels possibles castells que podia entrar per aquesta cita del Pla de la Seu, però per acabar de polir alguns aspectes a l’assaig, s’ha posposat al proper cap de setmana. De totes maneres, molt de mèrit i sobretot ganes que té la colla tarragonina d’igualar i superar l’espectacular temporada 2011.

En segon lloc, han actuat els Castellers de Vilafranca, amb ganes de començar un juliol exigent i que determinarà d’aquí a quinze dies provar el primer gamma extra de la temporada. Els verds arribaven a Tarragona amb ganes de tornar a plantar, com ho van fer a Molins de Rei, els dos castells de bàsics de nou i retrobar-se amb el pilar de 7 amb folre, que enguany també havien completat en dues ocasions. A més, volien assolir el 3 de 9 amb folre número 200 de la història de la colla. Per tant molts al·licients pels vilafranquins en la seva primera visita al Pla de la Seu.

Han obert plaça amb el 4 de 8 amb el pilar. El cinquè de la temporada i que en general es pot dir que el tenen dominat, ja que no ha patit ni en l’estructura del quatre, ni quan el pilar ha quedat sol damunt la pinya. A la segona ronda, ha arribat el 4 de 9 amb folre. Una construcció que els terços i el folre han hagut de treballar en el moment de l’entrada del pom de dalt. Tot i això, una bona sortida neta de la canalla ha fet que el castell es descarregués amb força seguretat. El segon de la temporada i que serveix per donar la categoria de plaça de nou al Pla de la Seu en aquesta època moderna dels castells. I és que històricament  aquest indret  ja havia vist construccions d’aquest tipus i encara de més alçada durant el segle XIX, amb la visita que feia la Colla Vella dels Xiquets de Valls per les Festes de Santa Tecla. I després del quatre, evidentment havia d’arribar el tres. Un 3 de 9 amb folre, el número 200 descarregat de l’agrupació vilafranquina, que ha pujat prou bé, tot i algun tremolí en l’encaix de terços i folre, però que s’ha pogut assentar a mesura que s’hi posava pes. Una fita històrica molt celebrada per la formació de Cal Figarot i que es converteix en l’única colla del món casteller que arriba a aquesta xifra. Però, la festa no ha acabat aquí i els verds encara n’han volgut més. I és clar, el pilar de 7 amb folre ha estat la cirereta per completar un pastís rodó. Un espadat, que no feien des de feia un mes a Olesa de Montserrat i per tant a Tarragona tocava tornar-lo a portar. Un pilar força ben parat, encara que el terç estava un pèl evocat cap endavant. Tot i aquest petit sotrac, el bon treball del folre ha permès que els de Pere Almirall s’anotessin el tercer d’aquesta temporada.

Després d’aquesta actuació, els Castellers de Vilafranca, afronten un cap de setmana que ve  de sessió doble. La tradicional ruta del Baix Gaià de dissabte a Torredembarra i diumenge a Altafulla  esdevindrà interessant  amb l’objectiu de consolidar aquestes estructures, treballar el 2 de 8 amb folre per poder-lo apujar un pis més damunt d’unes manilles a les Santes i segurament estrenar també el 5 de 8, que enguany encara no han pogut portar a les places.

Per últim, la Colla Jove dels Castellers de Sitges, han plantat al Pla de la Seu una actuació de castells de la gamma alta de set. Han començat amb un 4 de 7 amb el pilar força solvent i que no ha patit gaires problemes per descarregar-se. A la segona ronda, han completat el tercer 5 de 7 de la temporada amb molts problemes al pis de terços de la banda dels tres pilars que ha hagut d’aguantar al límit la sortida del pom de dalt. Per acabar, han renunciat al 3 de 7 aixecat per sota, que també portaven preparat per aquesta diada i han optat per un 4 de 7 lleuger, de cara poder-lo apujar un pis més en un futur no gaire llunyà. L’únic regust amarg de l’actuació dels sitgetans ha estat el pilar de 5 aixecat per sota que els ha caigut a la ronda de pilars.

Una Jove, que com a actuació important més propera té una cita a casa el proper 28 de juliol, on podria estrenar aquest  3 de 7 aixecat per sota i si tot anés bé des de la tècnica de la colla tampoc es descarta provar el 4 de 8.

En definitiva, una actuació agradable i de bons castells per part de les tres colles; i que s’ha resolt en poc menys de dues hores.


No hay comentarios:

Publicar un comentario