domingo, 16 de septiembre de 2012

16/09/2012 Diada del primer diumenge de festes a Tarragona. La Jove de Tarragona brilla excel•lentment al primer diumenge amb dues construccions de gamma extra


Històrica diada del primer diumenge de festes de Santa Tecla a Tarragona per la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Una Jove valenta, amb empenta i sense por amb ganes de meravellar el món casteller. L’entrada de la colla a la plaça de la Font feia pensar que avui era el dia. I així ha estat una diada que els castellers i castelleres de l’agrupació del Cós del Bou tindran en ment durant molt de temps. A dos minuts de les dotze, els de Jordi Sentís obrien el que seria una gran diada. Això si, potser s’haurien d’haver esperat que el rellotge marqués les dotze, però bé les ganes d’atacar al gamma extra a la segona ronda els ha urgit i en un tres i no res ja tenien preparat el 3 de 9 amb folre. Un tres molt ràpid, de molt bones mides. Un dels millors tresos de nou de la temporada de la Jove. Després d’aquest primer test superat, a la segona ronda era el torn del 9 de 8. Era la primera vegada que s’hi enfrontaven i ho feien davant de l’única colla que el té a l’abast: la Vella de Valls. Un gamma extra que ha pujat molt bé, tot i que l’estructura del tres central ha hagut de treballar molt durant la baixada. Però, un cop aconseguit, la plaça de la Font embogia de color lila. I és que la Jove aconseguia descarregar el primer castell superior al 3 de 9 amb folre de la seva història. Per tant, per fi justícia per una colla que mereixia una construcció d’aquestes característiques. Però aquí no ha acabat la festa, ja que la tècnica a la tercera ronda ha anunciat el 5 de 9 amb folre. Una supercatedral que havien carregat el dia de la patrona (23 de setembre) de l’any passat. Un cinc que després de desmuntar-ne un peu amb quarts col·locats, a la segona temptativa ha pujat tremoladís en l’encaix de terços i quarts del tres. Un cop carregat, el castell no s’ha pogut descarregar per ben poc, ja que la construcció s’ha trencat entre quarts i quints quan els dosos ja eren fora. Una llàstima, però l’han tornat a carregar i n’estic segur que el dia de Santa Tecla o bé al Concurs l’aconseguiran descarregar. Han rubricat la millor actuació de la seva història i la segona millor de la temporada amb un ferm pilar de 6 a la ronda de pilars. En resum, una Jove que ha demostrat, tot i les crítiques d’alguns sectors en alguns moments de temporada, que està més forta que mai.

La segona colla en actuar ha estat la dels Xiquets de Tarragona. Uns Xiquets que potser es plantaven a la diada una mica tocats, degut a la caiguda del 5 de 8 de fa uns dies al Pla de la Seu. Però ben mirat, la caiguda de dimarts passat només va ser una anècdota perquè el 5 de 8 de la primera ronda d’aquest primer diumenge de festes ha estat molt ben quadrat de mides i que s’ha pogut descarregar amb molta seguretat. Seguidament, els matalassers, han anat a pels castells de nou. Han triat el 3 de 9 amb folre, però s’han quedat a les portes de carregar-lo i potser descarregar-lo en els dos intents desmuntats que han fet. El tronc es mantenia força ferm durant les dues temptatives, però la canalla no ha vist clar i ha optat perquè el castell es desmuntés. S’ha de dir que a la primera temptativa un dels terços ha patit al límit, però el castell s’ha pogut desmuntar sense caure. A la quarta ronda al veure que el 3 de 9 amb folre no sortia han volgut atacar al 4 de 9 amb folre. Però, la canalla ha tornat a dir que no. No era el dia dels Xiquets, però s’ha de felicitar a la colla perquè ha sabut desmuntar sense caure els tres castells de nou que han intentat. Per acabar, els del carrer Santa Anna han utilitzat la cinquena ronda per sortir de plaça amb almenys dos castells i han completat un 2 de 8 amb folre. Com a conclusió general, podem dir que els Xiquets de Tarragona no han tingut el dia amb els castells de nou per indecisió de la canalla, però que esperem el dia 23 puguin completar-los de cap a peus i repetir els èxits de la temporada passada en aquesta cita.

També ha tingut el seu moment de glòria la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Tenien una carta ben amagada i quan han anunciat el 4 de 9 sense folre de castell de sortida la plaça s’ha quedat amb la boca oberta. Tothom volia veure els rosats tornar a fer l’aleta en aquest castell i si pugues ser descarregar-lo per primer cop a la seva història. Feia deu anys que no el carregaven. De fet, només per Santa Úrsula del 2001 i 2002 l’havien pogut coronar. I si d’entrada han sonat gralles a la 1a ronda del castell total. Un quatre que s’ha estirat molt a nivell de quarts i que estava una mica girat a segons. Pujava una mica bellugadís, però el castell s’ha trencat quan entrava l’aixecador en l’encaix de segons i terços. Per segons que no el carreguen, però un cop més la maledicció del primer diumenge de festes en els gammes extres ha tornat a aparèixer. Però, bé han sabut redreçar la diada després d’aquesta caiguda i ho han rubricat amb una tripleta màgica. Dels castells, dir que el 4 de 9 amb folre de la segona ronda s’ha hagut de treballar, però ben aturat pels terços, ja que sisens estaven molt tancat. Pel que fa el 3 de 9 amb folre molt lleuger de pes pensant en el 3 de 10 del concurs i amb un pis de sisens molt menuts. Un tres ben mesurat i sense problemes per completar. Per acabar, han rubricat una cita agredolça amb el 5 de 8. I bé, no hi hagut sort amb el 4 de 9 net, però una tripleta màgica que els ha de donar ales de cara la cita de la TAP per bastir els castells de gamma extra.

Per últim, el cartell l’han tancat els Castellers de Vilafranca. Els de Pere Almirall han començat la diada amb un 4 de 9 amb folre de fotografia que s’ha descarregat de manera molt solvent. Però, els problemes s’han torçat a la segona ronda amb el 3 de 9 amb folre i pilar, ja que el terç del pilar ha cedit, mentre els terços de l’estructura del tres encara estaven agafats. Això si, el castell hauria pogut caure abans, però sort n’han tingut del quart del pilar que ha salvat una forta sotragada, també quan baixava l’estructura del tres. Mala sort per un castell que fins ara havien descarregat en cinc ocasions consecutivament. Han arreglat la diada descarregant el seu setzè 3 de 9 amb folre i el tercer 3 de 8 amb el pilar de la temporada. Per tant, els verds que s’han despistat una mica i veurem si les cites abans de la biennal tarragonina (La Mercè i St Miquel) poden portar algun castell de gamma extra.

En definitiva, una històrica diada per la Jove de Tarragona que ha estat capaç de superar en resultats a la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca.


1 comentario:

  1. " Tothom volia veure els rosats tornar a fer l’aleta en aquest castell i si pugues ser
    descarregar-lo per primer cop a la seva història"
    Potser seria millor matisar "història moderna" o "contemporània" o d'aquest segle.. pq al 1881 crec que sí que ja el van descarregar, no?

    ResponderEliminar