lunes, 10 de septiembre de 2012

10/09/2012 Diada Nacional a Valls. La Colla Joves es queda a un pas de carregar el 9 de 8


La jornada castellera de la Diada Nacional a Valls s’ha convertit en la més important feta mai fins al moment en aquesta data. No hi hagut sort amb l’intent de 9 de 8 de la Colla Joves Xiquets de Valls, però les dues formacions vallenques han assolit quatre castells de nou. Un registre que supera el de l’any 2001 amb tres castells d’aquesta gamma. Per tant, el 10 de setembre ha vist grans construccions i ha posat de manifest que el final de temporada per les colles dels Xiquets de Valls serà d’allò més interessant.

La Colla Joves Xiquets de Valls ha estat l’encarregada d’obrir plaça. Tal com va anunciar la tècnica després de l’assaig de divendres han triat el 3 de 9 amb folre de castell de sortida. No ha estat un dels millors tresos de nou d’aquesta temporada, ja que ha pujat una mica rebregat des de bon començament i es mostrava tancat a nivell de sisens. Tot i això, la baixada fina de la canalla i el treball del pis de quarts ha permès a la Joves que es pogués anotar el setè 3 de 9 descarregat de la temporada. A la segona ronda arribava l’hora de la veritat i treure d’una vegada per totes l’esperat castell de gamma extra. Han triat el 9 de 8, un castell que assaig portaven molt ben preparat i per això s’havien reservat aquesta data per voler-lo portar a plaça. Volien ser els primers en descarregar-lo a Valls i fer-ho davant de la Colla Vella, l´única fins ara capaç de descarregar aquesta estructura. El castell ha anat prou bé fins l’entrada dels dosos, però l’entrada plàcida de la canalla ha provocat que quan una de les aixecadores, la del mig, es trobava a nivell de dosos, la construcció es trenqués per quints. Una llàstima, ja que el tres de la dreta i l’esquerra havien fet les aletes i ha restat l’última per poder-lo carregar almenys. Però, el més important bona prova i queden diades per tornar-lo a portar. A la repetició d’aquesta segona ronda els de Pere Rico han  assolit el 5 de 8. La onzena catedral dels del carrer d’en Gassó i que tot tremolar una mica al pis de quints del tres, s’ha pogut completar amb força seguretat. Després del cinc, la Joves no volia marxar sense descarregar la tripleta màgica i s’han decantat a la tercera ronda amb el 4 de 9 amb folre, demostrant que una caiguda no els deixa sense forces. Després de desmuntar-ne un peu, el quatre l’han agafat de mida oberta, cosa que ha provocat que el castell s’eixamplés molt als pisos inferiors. De totes maneres, els quarts han pogut mantenir l’estirada constant durant la descarregada i l’han sabut defensar. I així ha estat la Diada Nacional de la Colla Joves aquest 2012. Res a veure amb el calvari de la temporada passada, amb la segona tripleta màgica de la temporada al sac i amb un gran ambient. Ara toca veure que passarà a Montblanc i a Lleida, les dues pròximes sortides importants de la colla i sobretot el Concurs, on de ben segur preparen un programa amb més d’un castell de gamma extra.

D’altra banda, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, es presentava al 10 de setembre després d’un viatge a Dinamarca i encara amb la ressaca de Sant Fèlix. Tot i així, han plantejat una actuació de màxims i també tenien guardat a l’armari el possible gamma extra per si la Joves el tirava. Han començat amb el 3 de 9 amb folre. Un castell lleuger de pes i que han hagut de suar per descarregar-lo, ja que els sisens s’han tancat a partir de la pujada dels membres del pom de dalt. El tretzè descarregat de la temporada i això ja comença a fer olor a 3 de 10 amb folre i manilles pel Concurs, com fa moltes setmanes que s’anuncia. A la segona ronda, després de que la Joves fes llenya amb el gamma extra, han descartat aquest i han anat pel 4 de 9 amb folre. Un quatre, que a diferència del tres l’han bastit clavadíssim, ja que el tronc s’ha mostrat estable durant el transcurs. El setè descarregat de la temporada i per setena ocasió aquesta temporada els rosats són capaços de portar i descarregar el 3 i el 4 de 9 amb folre en una mateixa diada. Han resol una altre gran recital amb el 5 de 8, que han hagut de treballar més del que és habitual perquè s’ha mostrat tremoladís a nivell de quints de la banda dels tres pilars. Després d’aquest empat tècnic, els de Manel Urbano han tret de la butxaca el pilar de 6. Un espadat a l’estil Colla Vella i que no ha patit problemes excessius. De ben segur, si tot va bé, els de la camisa rosada es puguin plantejar de cara Santa Tecla el pilar de 7 amb folre, que enguany ja han descarregat i carregat respectivament en una ocasió.

Una gran cita del 10 de setembre a Valls, ja que la plaça del Blat ha mostrat una entrada impecable en una nit xafogosa. Bons castells i sobretot molta gent que ha piulat la diada a través de Twitter, a causa de que cap televisió, ni ràdio, ni pàgina web d’Internet ha estat capaç de donar aquesta diada per la gent que no podia ser a plaça. Una autèntica llàstima, ja que una ciutat Km 0 del món casteller hauria de tenir aquest tipus de servei. Però bé, coses d’un govern il·luminat que suspèn en comunicació i amb poques ganes de tirar endavant aquestes branques. Això si, el públic ha disfrutat molt, tot i la durada excessiva de l’actuació, a causa dels peus desmuntats.

Al final, les dues colles vallenques, han bastit pilars de 5 (la Vella 1 i la Joves 2) amb la senyera en motiu de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario