domingo, 21 de octubre de 2012

21/10/2012 Santa Úrsula a Valls. La mare del calendari casteller referma el seu liderat


El km0 ha viscut aquest diumenge amb esplendor i llàgrimes la diada de totes les diades: Santa Úrsula.

Ben cert que el Concurs de Tarragona que se celebra cada dos anys és un espectacle únic i sense precedents, és a dir, el millor que podem veure en el món casteller. Però, anualment hi ha dues cites: el pare, Sant Fèlix i la mare, Santa Úrsula que ens emocionen i ens fan vibrar. Això si, l’autèntic liderat i esdeveniment amb caire de duel es viu a Valls, el Km 0 del món casteller. Allà on fa més de 210 anys van néixer aquestes construccions humanes que al 2010 van ser declarades com a Patrimoni de la Humanitat. Cada tercer o quart diumenge d’octubre, segons com s’escaigui el calendari, tenim la millor diada del món casteller: Santa Úrsula.

A aquesta edició del 2012 hem assistit a un autèntic recital de la Colla Joves Xiquets de Valls. Si senyor, la mateixa colla que l’any passat tocava fons i aconseguia la permanència als castells de nou en aquesta cita amb un 4 de 9 amb folre descarregat a l’últim sospir. Però bé, la situació d’enguany era diferent, tot i no haver anat a Sant Fèlix ni a l’Arboç, aquesta Joves ha fet el 3 de 9 amb folre, el 4 de 9 amb folre, el 5 de 8 en més d’una ocasió i es presentava a la Plaça del Blat amb dos castells de la gamma extra al sarró. Precisament, han començat forts i han triat el 5 de 9 amb folre de sortida. Mare meva, quina supercatedral vermella. Executada a la perfecció, sense sofriments excessius, canalla tranquil·la i a l’acabar figuereta d’un dels seus quints més carismàtics. Quina manera senyores i senyors de fer un 5 de 9. I pensar que enguany ja l’han descarregat tres colles. Fa disset anys els Minyons de Terrassa eren els primers en carregar-lo després que la Jove de Tarragona inventés la base i els fonaments d’aquesta bèstia. Quina evolució? Cap on anem?. Acte seguit, els de Pere Rico han continuat amb un espectacular 9 de 8. Una estructura composta molt ben defensada, potser amb el tres central amb una mica de bellugueig, però sense perillar. Després del primer i el segon plat ha arribat el postre. No un postre qualsevol, un postre total com es el 4 de 9 sense folre. Aquell castell que la Joves va descarregar al lloc on els han fet fora enguany i que tot l’hivern, primavera i estiu han estat treballant per poder-lo dur a les places. I arribava el 21 d’octubre, pels volts de dos quarts de tres de la tarda. Després de dos peus desmuntats, a la tercera com diuen les normes les gralles han sonat. El castell total ha pujat bé de mides fins l’entrada del pom de dalt, però llavors quarts i quints han perdut les forces fent que només es pogués carregar. Però, l’han carregat i recuperen un castell seu i també dels terrassencs. Un castell d’essència dels Xiquets de Valls i que Vilafranca després de molts anys de perseguir-lo ha pogut descarregar enguany gràcies al treball dels castellers vallencs. La Plaça es desbordava i la tarda al carrer d’en Gassó seria un festival. I és que la discutida Joves, potser la temporada vinent ja no ho serà tant feia història. Esperem que els contractants de l’Arboç i els discutits administradors de Vilafranca tinguin bones maneres a l’hora d’organitzar les seves festes majors en l’aspecte casteller i parlin amb les parts implicades. 

D’altra banda, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, potser se n’esperava més. Cert que ho han donat tot enguany. Setze tresos de nou amb folre descarregats no són una mala estadística i l’intent de 4 de 9 sense folre a una plaça dura com és la de la Font de Tarragona, no és una mala jugada. Però, bé els castells cauen i la Vella no ha acabat de sortir massa contenta de Santa Úrsula. De totes maneres, felicitats per l’actuació. Perquè sortir amb el 9 de 8, 5 de 9 amb folre carregat, 3 de 9 amb folre i pilar de 6 no és fer una mala actuació. La gent del Penedès ho hauria d’entendre i deixar-se de fer comparacions i menysprear una colla que ho dóna tot precisament a una de les cites més importants d’aquella comarca.

S’han complert els pronòstics previs i els de Manel Urbano han sortit de 9 de 8. Una estructura no gaire fina en la jornada d’avui. Estava com malalta, apagada i ha estat força defensada a terços del tres central. Això si, en cap moment ha perillat. Les aletes, potser, un pèl poc sincronitzades. Després arribaria el 5 de 9 amb folre. Una supercatedral que només han pogut carregar. L’estructura s’ha coronat “in extremis” poc després de fer la segona aleta. Moltes batzegades des del començament, molt mala posició del tronc (terços i quarts) han estat les causes de que el castell acabés trencant-se. Sense ganes d’esbojarrar-se i amb molta cura la tercera ronda dels rosats ha estat conservadora amb un magnífic 3 de 9 amb folre amb pisos molt lleugers. Han finalitzat la diada amb un pilar de 6 marca de la casa, el setzè de la temporada. I aquí s’acaba la temporada?

La Vella i la Joves es tornen a trobar el 04 de novembre a Vila-Rodona. Tot sembla indicar que seran conservadores, a diferència d’altres temporades. Però, bé dels Xiquets de Valls no se’n pot descartar mai res. Realment, la gent que ha assistit a la Plaça del Blat ha pogut viure, sentir, olorar i tastar l’efervescència 100% Xiquets de Valls, a la mare de les diades castelleres. Al 2013 més...

No hay comentarios:

Publicar un comentario