domingo, 14 de octubre de 2012

14/10/2012 Diada de Santa Teresa al Vendrell. La Jove de Tarragona clou al Vendrell el serial per descarregar el 5 de 9

S’ha acabat la persecució, la decepció i els mals auguris que ha donat el 5 de 9 amb folre a la Colla Jove Xiquets de Tarragona al llarg de divuit anys. Els liles, van ser la primera colla a intentar-lo a plaça per primera vegada al Concurs de l’any 1994. Van haver de veure com d’altres colles l’aconseguien completar per primer cop abans que ells. Però, el 14-10-2012, els del Cós del Bou el recordaran per sempre, ja que serà la data del 5 de 9 descarregat i l’efemèride de la millor actuació de tota la seva història. En aquest cas, l’escenari del millor registre no ha estat ni Tarragona, ni a Vilafranca, sinó el Vendrell, en el marc de la Fira de Santa Teresa. Una actuació on també la Colla Joves Xiquets de Valls, agrupació que ha fet gran aquesta cita, hi ha aconseguit gran part dels seus èxits.
Ha obert plaça, precisament la Jove de Tarragona que venia d’un Concurs una mica tocada després de no haver assolit tots els seus objectius i buscava al Vendrell la revàlida per finalitzar un gran any. Des de bon començament, els de Jordi Sentís, han posat la directa i han sortit de 9 de 8. Una construcció que s’ha hagut de treballar, sobretot al tres central, ja que s’ha anat tancant a mesura que avançava l’execució. Això si, en cap moment ha perillat i els liles s’han pogut anotar el tercer 9 de 8 de la temporada. Seguidament ha arribat la prova de foc del dia en format de 5 de 9 amb folre. A la primera temptativa, quan ja havien sonat les gralles, la tècnica ha ordenat que el tiressin avall quan els quints ja estaven col·locats, ja que la canalla no ho veia clar des de bon inici. Posteriorment, a la tercera ronda, aquest cop si tots els integrants ho han vist clar i ha provocat que el castell que es pogués carregar i descarregar. Una supercatedral impecable i ben defensada per la rengla del mig durant tota l’execució. I el Vendrell dictava sentència, perquè la Colla Jove Xiquets de Tarragona era capaç de descarregar el primer 5 de 9 amb folre de la seva història. Lluny han quedat les decepcions del 94, 95, 98, 2010; el primer carregat del 2011 i l’últim carregat del 2012. Ara si, la Jove ha acaronat completament aquell castell que es van inventar i tants anys han perseguit.
Després de fer volar pels aires la plaça Vella, els membres de l’entitat tarragonina encara han volgut ampliar la dosi d’eufòria. Faltava el 3 de 9 amb folre i el pilar de 7 amb folre. L’objectiu era també descarregar-los i aconseguir la millor actuació de tota la història. A la quarta ronda, ha tocat el torn de bastir el 3 de 9 amb folre. Una estructura que han hagut de suar per descarregar-la, a causa que un dels terços estava força torçat, cosa que ha provocat que el folre hagués de treballar durant la baixada. Però, també l’han descarregat i ja tenien a la butxaca les seves tres millors construccions. A partir d’aquí, encara volien fer més gran la jornada i han rubricat una diada per guardar-la amb vídeo amb un inexpugnable pilar de 7 amb folre. Un espadat que la Jove ja va tornar a carregar després de quinze anys sense fer-ho per Santa Tecla i que al Vendrell l’ha tornat a descarregar quinze anys després de l’últim a la diada del Mercadal de Reus de 1997. Sensacional victòria dels tarragonins i ara a pensar en el futur proper que promet moltísim. Segur que l’èxit no acaba aquí. Serà un punt i seguit per la colla que dirigeix Jordi Sentís. De moment, toca passar-ho bé i acomiadar-se de la temporada el proper dissabte al Pla de la Seu a la tradicional diada de l’Esperidió.
Més conservadora ha estat la Colla Joves Xiquets de Valls que tenia la vista posada amb la diada de Santa Úrsula del proper cap de setmana on es poden destapar grans emocions i a la vegada fer callar les males veus que qüestionen encara el rendiment de l’agrupació del carrer d’en Gassó. Han obert la matinal amb el 3 de 9 amb folre. Després de desmuntar-ne un peu perquè els terços estaven molt oberts, a la segona tot i que també estaven una mica estirats l’han pogut tirar amunt. Això si, la descarregada ha estat èpica i amb força treball, ja que terços i quarts en cap moment s’han mostrat còmodes. De totes maneres, desè 3 de 9 amb folre descarregat consecutiu aquesta temporada, que fa que sigui una estadística mai donada per l’entitat vermella. A la segona ronda ha arribat el 5 de 8. Han decidit desmuntar-ne un peu a la primera temptativa al no veure’l ben quadrat. A la segona, si que l’han pogut quadrar bé i ha fet que s’anotessin el tretzè descarregat de l’any. Ple de catedrals descarregades aquesta temporada, a diferència de la temporada passada. Un cinc força tranquil, tot i que els quarts de la banda dels tres pilars estaven una mica estirats i no han estat gaire còmodes. Han rubricat una bona diada amb el 4 de 8, pensant en un possible intent de 4 de 9 sense folre de cara diumenge vinent. Els terços l’han tirat avall al primer peu. Minuts després, l’han tornat a muntar i aquest cop si l’han pogut assolir sense complicacions i ha estat ben parat per la zona del tronc. Un quatre molt lleuger i sense els terços que conformaran l’alineació del 4 de 9 de Santa Úrsula.
La colla local, els Nens del Vendrell, també ha fet un pas de gegant a la cita de Santa Teresa. Han aconseguit repetir els dos màxims castells bastits al Concurs el cap de setmana anterior. Han començat amb el 4 de 8. El tercer descarregat de la temporada i que s’ha hagut de treballar des de bon començament, ja que el pis de terços estaven força estirats durant l’execució. A la segona ronda ha arribat el torn del 2 de 8 amb folre. Enguany ja l’havien descarregat a la biennal tarragonina i l’any 2010 també l’havien assolit a la plaça Vella després de molts anys sense fer-lo. Potser va ser més maco al Concurs, ja que s’ha girat una mica terços, però la bona defensa d’aquest pis i quarts ha fet que s’anotessin el segon de l’any. Deures previs fets, però tocava seguir fent història i completar per primer cop junts en una mateixa actuació la tripleta de vuit pisos. El 3 de 8 ha estat el castell seleccionat per a la tercera ronda. Una construcció que no descarregaven des de Santa Teresa de 1976 i que no carregaven des de Sant Fèlix de 1977. L’últim intent datava d’aquesta mateixa cita, la temporada 2010. Una estructura que ha anat ràpida, però que ha cedit amb dosos col·locats pel pis de quarts, ja que aquest estava molt tancat. Per tant, el 3 de 8, continua sent un tap pels Nens del Vendrell i s’hauran d’esperar una altra temporada per tornar-lo a atacar.
El cartell de la diada castellera de la Fira de Santa Teresa 2012 l’ha completat la Colla Vella dels Xiquets de Valls. A l’igual que la seva rival, la Joves, no ha volgut arriscar i s’ha mostrat conservadora, tot pensant en l’interessant duel de Santa Úrsula. Han arrencat amb un 5 de 8 de poques correccions. Potser una mica de bellugueig al pom de dalt, però en cap moment ha patit problemes que el fessin perillar. A la segona ronda, ha arribat el 3 de 9 amb folre. Un tres molt segur, ràpid i ben parat. El quinzè descarregat d’aquesta temporada i que tot fa pensar que diumenge podria convertir-se en un possible 3 de 10 amb folre i manilles. Seguidament, han bastit el 4 de 8. Un quatre ,sense els quints, que conformaran l’alineació d’un possible 4 de 9 sense folre. Al final de l’actuació, a diferència de la Jove de Tarragona, no hi hagut pilar superior i els rosats s’han acomiadat amb dos pilars de 5.
Un dia magnífic, especialment per la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Segur que els seus integrants recordaran aquesta data del 14 d’octubre del 2012. El dia que han descarregat dos gammes extres el 9 de 8 i el 5 de 9 amb folre. Segur que això tindrà continuïtat i s’eixamplarà més.

No hay comentarios:

Publicar un comentario