domingo, 19 de agosto de 2012

19/08/2012 Diada de Sant Magí. Els Xiquets de Tarragona desbanquen a Sant Magí una Jove ambiciosa, però amb poc encert


La data del patró de l’aigua ha tornat a ser l’equador de temporada per les quatre colles tarragonines que arribaven a la cita amb objectius molt ambiciosos. Sota un bat de sol de justícia la plaça de les Cols es preparava per viure un Sant Magí de pel·lícula. La Colla Jove Xiquets de Tarragona no ha tingut el dia i només ha pogut carregar el tres i el quatre de nou amb folre. L’errada de la Jove li ha vingut molt bé als seus rivals, els Xiquets de Tarragona, que han plantat el primer 3 de 9 amb folre de la temporada i han fet una temptativa al 4 de 9 amb folre, però que finalment ha quedat en intent desmuntat. D’altra banda, l’altre derbi de la ciutat, se l’han endut els Xiquets del Serrallo que han sortir de plaça amb el 3 i el 4 de 7 amb el pilar descarregats i el 5 de 7 carregat. Qui no ha estat tampoc de sort han estat els Castellers de Sant Pere i Sant Pau que han deixat en intent el 2 de 7 i han fet llenya amb el 3 de 7 amb el pilar.

Cada 19 d’agost Tarragona posa el primer examen a les quatre colles de la ciutat a la Diada de Sant Magí. Una cita festamajorenca que ha obert puntualment la Colla Jove Xiquets de Tarragona amb el 4 de 8 amb el pilar. Una estructura molt treballada amb tremolor a terços i amb una mala mida a nivell de quarts que estaven una mica torçats. Tot i així, el tancament pels pisos superiors ha permès poder controlar la situació i el pilar s’ha pogut parar bé durant la baixada. El sisè de la temporada descarregat i feia pensar que la Jove tindria una bona diada. Però, la cosa s’ha començat a torçar amb el 3 de 9 amb folre de la segona ronda. Un tres coronat “in extremis” i que ha saltat per dalt, ja que els quarts estaven molt estirats. Una caiguda complicada i que posa de manifest que els liles des de l’intent a Valls no tenen bé el tronc d’aquesta construcció. La llenya, però no ha fet que els de Jordi Sentís s’ensorressin i com va passar al Quadre de Santa Rosalia han afrontat un altre castell de nou després d’una caiguda. A la tercera ronda, han anat a pel 4 de 9 amb folre, tot just el segon que provaven aquesta temporada i que els havia caigut a Torredembarra al juliol. El quatre ha estat ben parat a la pujada, però una fuetada a quarts ha provocat que saltes a la sortida de dosos quan semblava que es podria controlar el tremolí als pisos inferiors. Una verdadera llàstima i que deixa la Jove molt tocada. A més, la deixa tocada en un moment complicat de temporada, ja que després de Sant Magí haurà d’afrontar tres ossos com són El Catllar, L’Arboç i Sant Fèlix. No obstant, la setmana d’assaig serà forta i segur que la Jove assajarà el 5 de 9 amb folre per portar-lo el 30 d’agost a Vilafranca. Han complert l’expedient d’un Sant Magí agredolç amb un pilar de 6 ben parat que només ha tingut dues rebrincades a la pujada i la baixada.

En segon lloc, han actuat els Xiquets de Tarragona. Els del carrer Santa Anna arribaven a la festa petita de la ciutat amb moltes ganes i molt treball a l’assaig. D’entrada plantejaven 5 de 8, 3 de 9 amb folre i 2 de 8 amb folre, sense descartar a la tercera ronda si tot anava rodat el 4 de 9 amb folre. I bé els Xiquets han obert plaça amb el 5 de 8, el segon de l’any i q   ue no ha perillat en cap moment, tot i que terços i quarts de la banda dels dos pilars no han estat còmodes en el transcurs del castell. Seguidament, arribaria el repte de la jornada en format de 3 de 9 amb folre. Un tres que prèviament l’han tirat avall amb quarts col·locats en el primer peu. A la segona temptativa l’han sabut agafar millor de mides i ha pujat força bé fins a carregar. Durant la descarregada hi hagut força treball entre l’encaix de terços i folre, però en cap moment ha perillat que no es poguessin anotar el primer castell de nou de la temporada. Però, els de Roger Peiró, que amb aquest 3 de 9 ja feia cinc temporades consecutives que portaven castell de nou pisos a Sant Magí no volien marxar així i més amb la missió de despatxar la Jove de Tarragona. I si, a la tercera ronda han anat a pel 4 de 9 amb folre. Un quatre, en què han filat molt prim i amb quarts col·locats han tirat avall el primer peu. Després a la segona han sabut assentar millor els fonaments i el castell es mostrava estable, tot i que la posició d’un dels terços no era del tot correcte. Aquests problemes han fet que el desmuntessin quan ja entraven els dosos, a causa de la indecisió de la enxaneta que s’ha quedat damunt del folre. Sense intenció de tornar-lo a provar a la quarta ronda han optat pel 2 de 8 amb folre, el quart de l’any que els donava el triomf de Sant Magí. Uns objectius acomplerts i ara toca a pensar en Santa Rosalia a Torredembarra on fa augurar un possible intent de castell de nou per aquesta cita del primer cap de setmana de setembre. Per tant els Xiquets de Tarragona que des de Sant Magí del 2008 no desbancaven la Jove, els seus eterns rivals.

Pel que fa el derbi de barris ha estat favorable per Serrallo, però bastant igualat si comptem els castells que han tirat a plaça. Els Xiquets del Serrallo han firmat la millor actuació de l’any amb tres castells de set i mig. Han descarregat el 4 de 7 amb el pilar i el 3 de 7 amb el pilar, però han fet llenya amb el 5 de 7, que s’ha enfonsat per una forta tremolor a nivell de terços i segons, que ha provocat que la construcció cedís quan els dosos sortien i la canalla era fora.

D’altra banda, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, tampoc han tingut el dia. Han obert amb un 5 de 7 molt treballat i polèmic, ja que en el moment de carregar l’aixecador dels dos pilars no tenia en cap moment els dos peus damunt del dos. De totes maneres, la colla l’ha considerat descarregat, mentre que a plaça i les xarxes socials es discutia un castell, que en el cas d’un Concurs podria tenir penalitzacions per part del jurat. A la segona ronda, han anat pel 2 de 7, que enguany havien carregat en solitari a la Fatarella fa unes setmanes. Un dos lent i que ha acabat saltant per una forta sotragada a terços, quan l’aixecadora era a dosos a punt de col·locar-se i l’enxaneta tot just remuntava el pis de quints. Una llàstima perquè tenien totes les de cara per poder-lo aconseguir. Però, la mala sort no ha acabat, ja que el 3 de 7 amb el pilar de la tercera ronda també els ha quedat només en carregat.

En general, un Sant Magí, tot i els castells que s’hi han vist, llarg i amb moltes esperes sota una forta calor a la plaça de les Cols, que ha fet que marxéssim a dinar pocs minuts després de les quatre de la tarda. Tot i el sistema de rondes tarragoní, l’agilitat no ha estat la que hauria d’haver estat. De totes maneres, les colles no han tirat amunt els seus castells fins que no han vist del tot correcte, una funció de meticulositat i de moltes hores d’assaig al pati.

No hay comentarios:

Publicar un comentario