martes, 7 de agosto de 2012

04/08/2012 Diada de Màrtirs Street. Màrtirs d’estrenes


Cap de setmana casteller de poques actuacions importants i que la majoria de colles l’han aprofitat per solidificar els seus troncs i estrenar algun o altre castell que per planificació de temporada encara no havien pogut dur a plaça. Com per exemple els Castellers de Vilafranca que a la Diada de Màrtirs Street, a casa seva mateix, van aprofitar per portar per primer cop aquest any el 3 de 8 amb el pilar i el 5 de 8. De totes maneres, no van ser tot flors i violes, ja que els verds van fallar amb el pilar de 7 amb folre, que tan sols els va quedar en intent. D’altra banda, els Castellers de Barcelona van marxar de vacances amb molt de mèrit anotant-se el primer 5 de 8 i carregant el pilar de 6. Per últim, els Xicots de Vilafranca, van marxar de plaça amb la clàssica de vuit a mitges, ja que el 3 de 8 de la segona ronda només el van poder coronar.

Després d’un any d’absència, els Castellers de Vilafranca han tornat a la vilafranquina diada de Màrtirs Street de la Plaça de la Vall del Castell. Una actuació que va ésser molt important, sobretot als anys 80, ja que els verds com a preludi de Sant Fèlix fins i tot van arribar a fer un intent de 3 de 9 amb folre l’any 1987. Per tant els de Pere Almirall que volien fer un bon paper  i començar amb bon peu un agost molt exigent. Des de bon principi el gamma extra estava descartat, ja que els de la camisa verda volien afrontar aquesta actuació amb l’objectiu de portar a plaça els castells que per algun motiu o altre encara no havien pogut portar a les places aquesta temporada. I Màrtirs havia de ser el moment, ja que als assajos tant el 3 de 8 amb el pilar com el 5 de 8 estaven donant molt bones sensacions. Va ser així, ja que a la primera ronda van aixecar un 3 de 8 amb el pilar força solvent i que ni l’estructura del tres ni el posterior pilar de 6 van mostrar cap deficiència que fes perillar el castell. A la segona ronda, arribaria el 5 de 8. També el primer de l’any i que es va mostrar molt sòlid durant la baixada dels més menuts. Per tant els verds que havien fet la feina a les dues primeres rondes,  no van voler marxar de la Vall del Castell sense el castell de nou. Cal recordar que ells mateixos, les temporades 2008 i 2010 ja havien fet aquesta construcció en aquest carrer. Per tant al 2012 el castell de nou no havia de ser una excepció i a la tercera ronda van aixecar el desè 3 de 9 amb folre de la temporada. I com ens tenen la colla gran de la capital de l’Alt Penedès no volia acabar sense un gran pilar. Un espadat que no va sortir com ells volien, ja que va llenya per una posició incomoda del quint poc abans que l’enxaneta fes la motxilla. Una llàstima, ja que els verds no podien acabar el primer tram de temporada amb el ple de castells descarregats. Però bé, poden estar satisfets, ja que a 4 d’agost tenen dominada de manera sobrada tota la gamma alta de vuit, paren a la perfecció els dos castells bàsics de nou i porten tres construccions de la gamma extra. Per tant l’accident del pilar hauria de ser vist com el fet anecdòtic d’una llarga i pesada diada, a causa de la marxa de l’ambulància a mitja actuació.

Ara els de Cal Figarot tenen la vista posada al primer examen dur previ de Sant Fèlix: La Bisbal. Una diada, on els de Pere Almirall podrien oferir a l’afecció bisbalenca el 2 de 8 net.

Però, els més satisfets de Màrtirs van ser els Castellers de Barcelona. Els del barri del Clot se’n van de vacances satisfets i amb l’objectiu d’atacar els castells de nou de cara la Mercè. Dissabte, els de la camisa vermella van plantar el primer 5 de 8 de l’any, castell que feia nou anys que no completaven. Una catedral ben defensada i que va poder-se descarregar sense massa angúnies. Seguidament van anar a pel 2 de 8 amb folre, que només va brandar una mica a nivell de quarts durant la sortida de la canalla. Van completar les tres rondes castells amb el 4 de 8, el catorzè de la temporada i que volia homenatjar el primer carro gros aconseguit en aquest carrer l’any 1982, és a dir, trenta anys feia que la colla de la capital catalana l’havia portat per primera vegada en aquesta festa. Però amb això no van tenir-ne prou i a la ronda de pilars van bastir el pilar 6, també el primer d’aquesta temporada i que només van poder carregar, ja que va cedir poc després de fer l’aleta. Tot i la caiguda de l’espadat, molt grans els Castellers de Barcelona que els espera una Mercè i un Concurs de Tarragona ple d’objectius ambiciosos. Sobretot un de molt clar que serà tornar a afrontar un castell de nou.

Van tancar el cartell de l’actuació els Xicots de Vilafranca que van aconseguir la clàssica de vuit a mitges, ja que el 3 de 8 de la segona ronda va fer llenya, ja que el pis de quarts estava molt estirat. De totes maneres, la colla d’Aina Mallol va sortir prou satisfeta de plaça, ja que va tornar a descarregar el 2 de 7 i el 4 de 8.

Per últim, destacar que la diada va fer-se força pesada, ja que les assistències sanitàries van abandonar l’actuació i van aturar-la pràcticament vint minuts, fet que va provocar que acabés a dos quarts d’onze de la nit, quan s’havia iniciat amb bon ritme i puntualitat a les vuit del vespre. 







No hay comentarios:

Publicar un comentario