domingo, 4 de noviembre de 2012

04/11/2012 Diada a Vila-Rodona. Vila-Rodona esdevé complicada


Des de fa molts anys les dues colles castelleres vallenques acomiaden més o menys la temporada a la Fira Agropecuària de Vila-Rodona. Una plaça important, ja que algun any queden deures ambiciosos pendents per les colles. Enguany, la jornada presentava una Colla Joves Xiquets de Valls amb la feina feta i ha aprofitat aquesta cita per rodar els castells de vuit bàsics. En canvi, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, després d’una Santa Úrsula una mica irregular, arribava disposada a intentar el 4 de 9 sense folre.

Precisament, els encarregats d’obrir la matinal han estat els membres de la Colla Vella que per està conscienciats a la segona ronda per atacar el castell total han sortit de 5 de 8. Una catedral, la quinzena d’aquesta temporada, que han assolit amb seguretat i que els donava molta moral de cara al que vindria minuts després. Però, l’objectiu del dia no s’ha complert pels de Manel Urbano. El castell se li ha complicat molt a la Vella, ja que n’han desmuntat tres peus per mala quadratura, cosa que ha provocat que perdessin la ronda. De totes maneres, l’esperit dels del Portal Nou no ha estat el de rendir-se i a la tercera tanda hi han tornat. Després de desmuntar-ne un peu, a la cinquena havia d’anar a la vençuda. Però, tampoc, ja que el castell presentava unes mides pitjors de les que vam veure a l’actuació del 16 de setembre al primer diumenge de Festes de Tarragona. Un cop els dosos s’han col·locat, la construcció ha cedit quan estava a punt d’entrar l’aixecador. L’excessiva estirada dels quarts ha castigat un castell que no perdona i ha provocat que aquí la Vella ho deixés estar. Una llàstima, ja que les proves havien anat força bé per un castell que l’agrupació rosada haurà d’esperar almenys l’any vinent per tornar-lo a intentar. Després d’aquesta ensopegada, la Vella ha acabat la diada amb el 3 de 8. Ara, toca acabar la temporada a Manresa i Vilanova la setmana vinent el millor possible. Però, compte, que ningú qüestioni la Vella per no haver pogut ni tan sols carregar el 4 de 9 sense folre. Hem de ser conscients que castells com aquests són d’extrema dificultat, però perquè no surtin no es pot criticar a una colla que ha fet a pràcticament tot arreu on ha anat un castell de nou i que ha aconseguit descarregar el 5 de 9 amb folre. Hi haurà temps de valorar-ho amb més profunditat, però a raó molt personal la Vella ha fet una gran temporada.

A l’altre costat, la Colla Joves Xiquets de Valls, arribava a la plaça dels Arbres molt relaxada, amb ganes d’assaborir amb els castellers que no han tingut l’oportunitat de pujar durant la temporada i amb l’ull de rebost pensat per la temporada vinent. Un any més, la Joves no ha volgut arriscar a Vila-Rodona sinó que ha volgut treballar encara més els castells de vuit. Han sortit amb un 3 de 8 tranquil que presentava algun canvi en algunes posicions. Seguidament, han tirat el 4 de 8, que degut a alguna novetat presentava alguna mostra de bellugueig, però sense que perillés l’estructura. Han rubricat una última actuació tranquil·la amb un 9 de 7 ben sincronitzat. Per tant, la Joves de Valls que acaba una temporada espectacular. Venint d’on venia, ningú es podria pensar a principi de temporada que aquesta agrupació acabaria amb aquest registre de castells i havent assolit fins a cinc castells de la gamma extra, un dels quals, el 4 de 9 sense folre carregat per Santa Úrsula. Per tant, un cop més dir als administradors de Sant Fèlix que la Joves té dret a participar a l’edició del 2013. Veurem que passa. De totes maneres, Pere Rico, cap de colla dels vermells, ha reconduït una situació que fa un any presentava un panorama diferent a l’actual.

D’altra banda, la diada ha estat un suspens total de ritme i pel que fa l’actuació de les assistències. Aquí n’exposo alguna de les argumentacions. Primera, ha sorprès que les colles desmuntessin tants peus, encara que en castells tant complicats com el 4 de 9 sense folre es pot entendre. Segona, com pot ser que en una diada on s’hi preveuen castells de gamma extra només hi hagi una ambulància? Aquí queda demostrat que l’Ajuntament de Vila-Rodona o les colles ha gestionat malament el tema de la contractació; o bé que el sistema sanitari per cobrir una actuació està de cap a caiguda. Veurem si en els propers anys això es millora per una diada que ha vist provar enormes monstres per part de les dues colles dels Xiquets de Valls.





No hay comentarios:

Publicar un comentario