domingo, 11 de noviembre de 2012

11/11/2012 Diada 40è Aniversari dels Bordegassos de Vilanova. Tràmit de la Vella i Vilafranca en la darrera sortida de la temporada a Vilanova


S’ha acabat la temporada a la zona tradicional. Vilanova, en una macrodiada per celebrar el 40è aniversari dels Bordegassos, ha estat testimoni de l’última trobada del 2012 entre la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca. Una sortida per ambdues agrupacions conservadora, de mínims i amb l’objectiu de fer-la àgil per així desar el més aviat possible la camisa a l’armari fins l’any vinent.  A més de Bordegassos, Vella i Vilafranca també han pres part a la cita els Minyons de l’Arboç i els Nens del Vendrell.

La diada s’ha celebrat a la plaça del Mercat perquè a la plaça de la Vila hi havia els estands de la Fira de Novembre que se celebra durant aquests dies a la capital del Garraf. Una actuació que la directiva dels Bordegassos va plantejar fer-la amb un sistema de rondes ràpid, fent que abans de les tres de la tarda és pogués donar per acabada. Per tant, s’ha previst una primera ronda simultània, una ronda en solitari, una segona ronda simultània i una quarta ronda de millora o de repetició per les agrupacions que ho necessitin.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls arribava a Vilanova després d’una clàssica de vuit el dia anterior a Manresa. El plantejament a la capital del Garraf ha estat més o menys idèntic. Han iniciat la matinal amb un 3 de 8 lent, però sense patir en cap moment. Seguidament, han bastit un 4 de 8 millor que el de Manresa, tot  i que potser estava un pèl desquadrat a nivell de quints. Això si, la descarregada ha estat còmode. A la tercera ronda han enlairat un 2 de 7 d’execució lenta, degut algunes novetats als pisos superiors. Finalment, a la ronda de pilars, els rosats han bastit un pilar de 6 amb un altre segon nou. Llàstima que només l’han pogut carregar, ja que l’ascens ha estat força bo, però a la carregada, el segon i el terç s’han abocat massa endavant provocant que l’espadat caigués durant la motxilla de sortida. Tot i la caiguda, la Vella ha fet un gran treball amb el pilar provant tres segons en una mateixa temporada. Una bona feina de pilar pels de Manel Urbano, que al 2012 s’han retrobat amb el pilar de 7 amb folre i han fet fins a disset pilars de 6 descarregats. Per tant, la Vella que tanca en conjunt un bon any i s’espera que al 2013 pugui anar més enllà.

Els Castellers de Vilafranca també han fet acte de presència a Vilanova. S’esperava molt més, ja que fins i tot veus internes a la colla anunciaven que hi podrien haver sorpreses. Però, bé han saldat l’últim bolo de la temporada com un tràmit i per segona vegada a la temporada no s’han emportat la victòria, és a dir, no han estat la colla que ha realitzat els millors castells. No hi havia res en joc, ni tampoc volien forçar massa la màquina després d’un Tots Sants brillant. Una clàssica de vuit amb el 4 de 8, 3 de 8 i 2 de 7 ben construïts i descarregats amb molta solvència.  A la ronda de pilars, no han volgut enlairar un pilar superior com ha fet la Vella, ja que el cap de molts castellers tenia ganes de desconnectar una mica després d’un altre any sensacional. Veurem la temporada 2013 com es presenta pels de Pere Almirall. Més d’un expert, afirma que seguiran amb el mateix ritme afegint-hi més insistència als castells de deu pisos.

Els Bordegassos de Vilanova si que han volgut anar totes. Era la seva actuació de final de temporada i volien recollir els fruits a l’assaig. D’inici, les coses no han començat bé, ja que el 4 de 8 de la primera ronda només ha quedat en carregat. Un carro gros coronat “in extremis” perquè quan l’enxaneta anava a posar el segon peu damunt de l’aixecador, el castell ha fet llenya. Després de la caiguda del primer castell, semblava que els vilanovins no farien cap més pas, però sorprenentment han seguit amb el guió previst intentant a la segona ronda el 2 de 8 amb folre. Però, no ha estat el dia per la colla local, ja s’han hagut desmuntar els dos intents. A la primera temptativa, des de bon inici el castell no s’ha mostrat estable entre terços i quarts, cosa que ha fet que l’aixecador decidís baixar. A la tercera ronda han tornat a provar aquesta estructura, però el constant bellugueig a nivell de quarts ha provocat que la canalla tornés a fer-se enrere. Una verdadera llàstima perquè els Bordegassos ja havien descarregat aquesta construcció en el passat concurs de castells. Veurem si la setmana vinent a Gràcia se’l poden tornar a plantejar.

Els Nens del Vendrell després de recuperar el pilar de 6 a la Diada de Sant Zacaries, el cap de setmana passat, també s’han pres molt plàcidament l’actuació. Els vendrellencs, han completat de manera senzilla el 3 de 7, 4 de 7 amb el pilar i el 4 de 7. Una gran temporada per la formació del Baix Penedès, que a més de recuperar el pilar de 6, han estat capaços de descarregar dos 2 de 8 amb folre i sovintejar construccions com el 4 de 8, 2 de 7 o 4 de 7 amb el pilar. Ha quedat una taca en format de 3 de 8. Caldrà veure si l’any vinent el treballen amb més intensitat per portar-lo a plaça amb garanties de descarregar-lo.

Han completat el cartell de Vilanova, els Minyons de l’Arboç, que han sortit força satisfets de l’actuació. Els vermells han aconseguit carregar el 2 de 7, que no coronaven des de la seva festa major de l’any 2007. Els arbocencs l’han pogut carregar, després que a la segona ronda fessin un intent fluix d’aquesta mateixa construcció. A més d’aquest 2 de 7, també han assolit el 3 de 7 i el 4 de 7 amb el pilar. Hem de dir que els Minyons de l’Arboç aquesta temporada han estat capaços de coronar aquesta torre i el 4 de 8. Una bona notícia per una colla que amb prou feines pot reunir vuitanta persones per una actuació. Esperem que de cara al 2013 puguin descarregar-los.

Com a valoració global de la cita de Vilanova dir que la idea de reunir colles d’aquesta envergadura no ha estat dolenta, això si les condicions meteorològiques i les ganes de marxar de vacances d’alguns membres d’algunes colles no han estat les òptimes per gaudir d’una actuació amb grans castells. Això si, Vilanova ha respost, ja que la plaça del Mercat, tot i el mal temps, ha presentat un bon aspecte.

No hay comentarios:

Publicar un comentario