domingo, 4 de marzo de 2012

Per un 2012 encara més apassionant!!!

Només estem a 04 de març. Època de renovació a les juntes de les colles castelleres, època de negociació per una plaça, època de tornejos de futbol sala amateurs, encara que alguns es pensin que es la Champions League i ho celebren amb passió malaltissa; i època de descans en els espais castellers dels mitjans de comunicació. De totes maneres no patiu. El 19 de març tornem engegar la màquina del nostre Bressol Casteller a Ona Valls FM.
L’any passat vaig proposar-me obrir un blog complementari al programa, amb l’objectiu d’explicar i opinar sobre diferents temes que envolten aquesta tradició patrimonial de la humanitat. Després d’aquelles proves, aquesta temporada tinc la intenció de fer almenys una entrada per setmana i penjar tots els programes que emetem perquè us els pugueu descarregar a la carta.
Però bé anem a pams. Ben aviat els locals de les colles tornaran a embogir (per cert hi ha n’hi ha alguns que embogeixen) per assajar els seus principals reptes. La temporada passada va ser sensacional en quantitat de castells. Entre les 57 que conformen el panorama casteller van aixecar-se 8.200 construccions, xifra esfereïdora i que ha vingut bona part per l’increment d’agrupacions i l’augment de poblacions que aposten per tenir una diada castellera en el seu cartell de festa major , entre d’altres aspectes.
I és que ara la temporada oficial no comença per Sant Joan, ja que disposes d’un acte de relació amb el món casteller pràcticament cada setmana del dotze mesos de l’any. Però una cosa que ha de quedar molt clara, Valls és el KM0 del món casteller. Per molt que diguin a d’altres zones, la capital de l’Alt Camp és l’autèntic embrió de tot el panorama casteller. Prenem-ne nota. Som l’única ciutat de Catalunya que té dues colles amb la capacitat que puguin fer un castell de gamma extra. I que no s’enfadin els amics de Tarragona. Jo mateix espero que siguin els segons, perquè el potencial de Jove i Xiquets anirà a més n’estic segur i en un parell d’anys no n’hi haurà una de ciutat amb aquesta distinció, sinó dues.
I que dir de Vilafranca. Doncs que simplement que estan per sobre de tothom, no ens enganyem. Ells juguen en una altra divisió i utilitzen les mateixes armes que un equip de futbol. Els critiquem, si, però també els lloem, ja que ens deixen pàgines daurades en la historia castellera. Pel que fa Minyons, tenen un esperit poc competitiu, però treballen molt i això es d’aplaudir. Llàstima que no els puguem veure al Concurs, però ells no creuen en els punts. Així ho va deixar el seu ja excap de colla Nani Matas, Sant Fèlix és l’autèntic concurs casteller.
I sobre Sant Fèlix. Que pot passar?. S’atreviran els administradors a fer fora la Colla Joves Xiquets de Valls? Crec que seria un error prescindir d’una colla de Valls. Això si amb els anys no canvien la dinàmica, potser si que s’haurà d’arribar a aquest extrem.
Però estarà preparat Mataró per substituir-los?. Crec que si, però han de fer un cop d’ull al calendari i una crida més potent als seus castellers. Penso que substituir la Joves ha de tenir molt de mèrit i Mataró la darrera part de la temporada passada va jugar un paper de colla d’Europa League. En el cas que hi haguessin canvis, la Colla Jove Xiquets de Tarragona seria la gran candidata en entrar a la Plaça de la Vila. L’any passat van demostrar que hi poden ser. Estan en un procés de retorn a la Jove del 94. Però bé, espero que de moment les coses segueixin tal com estan i puguem gaudir del cartell habitual a la Festa Major de Vilafranca.
Tindrem un Concurs entretingut i més amb el nou format de dos dies que ha generat les primeres reaccions i polèmiques. En una altre post ho explicarem amb més detall.
I per acabar la primera entrada. Toc de novena o més aviat d’alerta. Atenció Castellers de Sabadell. Atenció Castellers de Barcelona. I Atenció 3 de 10 amb folre i manilles.
La resposta de les atencions es molt senzilla d’explicar. Sabadell té l’objectiu d’atacar al castell de nou per la seva Festa Major al setembre. Barcelona vol tornar a liderar la ciutat envoltada en aquests moments amb sis colles. I el 3 de 10 pot ser un castell utilitzat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls com arma d’aconseguir batre la monotonia dels Castellers de Vilafranca al Concurs. Es difícil, però no impossible. La Vella aquest any si que ho pot superar amb nota. La renovació de l’any passat els dóna ales per lluitar per la victòria. Però atenció, l’arma de Vilafranca potser no és el tres, ja que també volen el quatre. Si el 4 de 10 amb folre i manilles. Un monstre mai vist, bé mai vist, només se n’ha vist una temptativa de voler-lo intentar (1996, Vilafranca muntava dos peus sense sort per Tots Sants i en un assaig fins a quints dels Minyons la passada temporada). I fins aquí es pot llegir.
En fi aniré parlant de les intencions, les polèmiques i tota l’actualitat sobre el món casteller. I recordeu el 19 de març tornem al 107.6 FM
Salut i Castells!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario