sábado, 1 de septiembre de 2012

30/08/2012 Diada de Sant Fèlix. La pluja té pietat i deixa celebrar una gran Diada de Sant Fèlix


La pluja de dijous no va ser un impediment perquè la Diada de Sant Fèlix, una de les principals actuacions del calendari casteller, es pogués celebrar. Una actuació que ens va deixar quatre construccions de gamma extra per part dels Castellers de Vilafranca. La Colla Vella dels Xiquets de Valls també va oferir un molt bon paper, ja que va aconseguir carregar el 5 de 9 amb folre. D’altra banda, els Minyons de Terrassa van deixar en intent el 2 de 9 amb folre i manilles i van sortir de plaça amb la tripleta màgica descarregada. Per últim, la novetat d’enguany en el cartell, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, també va sortir amb un bon regust de boca de l’actuació i va aconseguir descarregar la primera tripleta de la temporada. 

Una hora abans del començament de l’actuació, a Vilafranca hi plovia amb una mica d’intensitat i va posar en dubte de si a dos quarts d’una del migdia hi hauria castells o no.

A un quart d’una del migdia, es convocava una reunió amb els administradors i els màxims dirigents tècnics de les quatre agrupacions participants per mirar de trobar una solució i s’acordà que a la una es prendria una solució. Tot i així, el temps va amainar i una altra reunió abans de l’hora pactada va decidir donar el tret de sortida a l’exhibició castellera de les quatre millors colles del país.

Va obrir plaça, tal com havia decidit el sorteig celebrat fa una setmanes, la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Els rosats, a part d’encarregar-se d’obrir la diada, també van estrenar el nou protocol d’actuació que presentava la novetat de 5 rondes, per la qual cosa volia dir que si una construcció queia, no hi havia torn de repetició sinó que hi havia la possibilitat de portar terme un o dos castells més si s’esqueia, a una quarta o cinquena ronda. Els de Manel Urbano, van sortir de 3 de 9 amb folre. Un tres quiet i que no va presentar excessius problemes per descarregar. Tot just, l’onzè descarregat de la temporada i que deixa la colla amb moltes possibilitats d’atacar al 3 de 10 amb folre i manilles de cara al Concurs de Castells de Tarragona. A la segona ronda, va arribar el màxim objectiu del dia en format de 5 de 9 amb folre. Una supercatedral, que recordem que van descarregar per última vegada a la diada de Santa Úrsula de l’any passat i que en nombroses ocasions aquesta temporada a assaig hi havien col·locat sisens. Després de desmuntar-ne un peu amb quarts col·locats, a la segona temptativa van alçar-lo. La construcció, va pujar força rebregada havent-se de defensar a partir de l’entrada de sisens. Tot i això, els de la camisa rosada van poder-lo coronar, però no el van poder aguantar i va cedir quan un dels aixecadors ja tocava damunt del folre. Cal remarcar que el desgast va ser evident, a causa de l’intens treball del tronc des del començament de la construcció, patint de valent a nivell de terços i quarts, principalment a la banda dels tres pilars. De totes maneres, la Vella l’aconseguia carregar i s’anotava el segon gamma extra de la temporada. A més, s’ha de dir que durant l’execució d’aquest cinc, a la plaça de la Vila de Vilafranca hi queien quatre gotes, cosa que va provocar que algun dels seus components notés alguna molèstia per culpa de la pluja.

Pel que fa a la tercera construcció, la Vella va optar pel 4 de 9 amb folre, que van executar de manera solvent. Tot just, el sisè descarregar d’aquesta temporada.

Després d’aquesta bona actuació, els del Portal Nou, que havien complerts els seus objectius; i més en un dia complicat per fer castells, van voler marxar de Vilafranca amb un pilar gran. I van optar pel pilar de 6, que tampoc no va tenir problemes per poder-se descarregar. Per tant, els rosats, que un any més han complert amb Sant Fèlix i ara toca treballar de valent per arribar al Concurs de Castells de Tarragona del proper 7 d’octubre, on haurien d’intentar desbancar el títol als Castellers de Vilafranca.

En segon lloc va actuar la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Era la segona vegada que els liles actuaven en aquesta diada, ja que al 1996 també hi van assistir en substitució de la Colla Joves Xiquets de Valls. Van obrir el joc amb el 3 de 9 amb folre. Un tres que els ha tornat la confiança, ja que el de Sant Fèlix, tot i estar una mica tancat a nivell de sisens durant l’execució, va poder-se descarregar amb força solidesa. A la segona ronda, va arribar l’objectiu principal de la jornada en format de 4 de 9 amb folre. Un quatre, que enguany encara no havien pogut descarregar i que els havia donat molts problemes en les dues darreres actuacions, ja que al Catllar i a l’Arboç els va quedar en intent desmuntat per partida doble. Però, aquest cop la canalla no s’ho va pensar dues vegades i va aconseguir fer l’aleta en aquest castell. Això si, la descarregada va ser titànica, ja que el tronc, especialment terços i quarts van haver-lo de treballar constantment. De totes maneres, l’excel·lent treball d’aquests pisos va permetre que el poguessin assolir i fer vibrar a la colla del Cós del Bou a la plaça més castellera. Per tant, els de Jordi Sentís feien els deures i a la tercera ronda van voler completar una gran actuació assolint un perfecte 5 de 8. No hi va haver gamma extra, ni tampoc pilar superior, però la Jove va complir amb les expectatives que demanen aquesta diada, per tant no hi ha d’haver polèmica per la seva actuació. De ben segur, el proper pas de la formació tarragonina serà atacar ja al 5 de 9 amb folre, on ja han col·locat en nombroses ocasions sisens a assaig. I atenció, perquè també sona el 9 de 8, per tant els liles se’ls gira molta feina de preparació de cara Santa Tecla i el Concurs.

Pel que fa els Minyons de Terrassa, no van tenir la sort de cara a Sant Fèlix, ja que el 2 de 9 amb folre i manilles de la segona ronda no el van poder ni tan sols carregar. Abans de tirar aquest gamma extra, van optar pel 4 de 9 amb folre, que van descarregar sense massa complicacions, tot i que van tenir una petita rebrincada els més menuts quan es desmuntava el pom de dalt. A la segona ronda, van triar el 2 de 9 amb folre i manilles com la carta de gamma extra per aquesta diada. Però, l’encert se’ls va girar en contra, ja que quan l’aixecador es trobava a nivell de dosos, no va resistir una forta fuetada del pis de quarts i va decidir arriar avall. Poc després, d’aquesta indecisió el castell va ensorrar-se, provocant un estat de decepció a tots els seus components. Van redreçar una actuació complicada amb el 3 de 9 amb folre. Un tres, un pèl lleig, ja que es va tancar molt a l’altura de sisens i va provocar que durant la descarregada els pisos inferiors l’haguessin de defensar. Finalment, els d’Albert Pérez, van acabar la cita amb el 5 de 8. La lesió d’un dels membres del pilar, va impedir que els malves tiressin un pilar superior a la ronda de pilars. Com a nota reivindicativa, van acomiadar-se de Sant Fèlix amb dos pilars de cinc simultanis d’esquena a l’Ajuntament, com a senyal de protesta als administradors per no haver-los trobat una sala més gran per encabir-hi la nombrosa canalla de que disposen. Per tant, els Minyons de Terrassa, que després d’aquest regust agredolç a Vilafranca, volen encarar amb molta força el segon tram de temporada per dur-hi castells de gamma extra. Veurem si Sabadell, La Mercè, Sant Narcís i la Diada de la colla els porta una mica més de sort.

Van tancar el cartell, els locals, els Castellers de Vilafranca. Els verds van tornar a ser els guanyadors de la Champions Castellera. Van igualar el millor Tots Sants del 2010 i van tornar a fer vibrar la seva afició. No hi havia el 3 de 10 amb folre i manilles, però això no va ser un impediment perquè els de l’Alt Penedès sortissin de plaça amb quatre construccions de la gamma extra. Van obrir el seu torn amb un 4 de 9 amb folre i pilar impecable, que tot i que durant l’execució plovia, les inclemències meteorològiques no els va ser un impediment perquè el poguessin descarregar. A la segona ronda, van optar pel 3 de 9 amb folre i pilar, que com feia uns dies a l’Arboç tampoc va mostrar excessius problemes per poder-se completar. Després de completar els dos castells amb agulla, a la tercera ronda va arribar el plat fort del dia en format de 2 de 8 net. Un castell fràgil, una autèntica bèstia fins fa poc indomable, però que els verds tenen domada de cap a peus. Una construcció que va pujar amb molta cura i que només va tenir una batzegada a nivell terços, però que un espléndid David Miret amb una cara de constant patiment va fer que la torre es salvés. Espectacular, brutal i sensacional eren els tòpics que més és repetien després d’aquest 2 de 8 net descarregat. El quart de la història i que només ells saben el truc de treballar i treballar per poder-lo completar en la seva globalitat. Van tancar un gran Sant Fèlix amb un esplèndid pilar de 8 amb folre i maniles, que tampoc va presentar complicacions. Que grans els verds i que grans que són aquestes persones que  van a Cal Figarot tres dies a la setmana per assajar com un autèntic equip professional. I ara, a pensar en el Concurs, on segur que els vilafranquins tenen preparada més d’una sorpresa per tornar a ser campions del Mundial casteller.

En definitiva, la Diada Nacional a l’Àgora més castellera, tot i la pluja, va ser un any més d’alta intensitat i amb grans construccions de les quatre colles participants.




No hay comentarios:

Publicar un comentario